Titanic

Titanic

1911-1912

White Star Line logo

Galleri

Titanic
Titanic
Titanic
Titanic
Titanic

Video

Skibet

Titanic/Olympic

Building the Titanic - i 2 dele

Building the Titanic - 1. del
Building the Titanic - 2. del

Rekonstruktion af katastrofen

Rekonstruktion af katastrofen
Rekonstruktion af katastrofen

Redningen

Carpathia

I dag

Titanic i dag

Titanic. White Star Lines mest berømte skib, der har været emne for bøger og film lige siden hun sank for mere end 90 år siden. Titanic, har om noget været et myternes skib. Utrolig mange historier, sande som usande, er blevet fortalt gennem årene, men lige meget hvilke, der er blevet fortalt, har de fængslet os i en utrolig fascinasion for det skib, der dengang som i dag, er blevet et synonym for både store menneskelige præstationer og tragedie.

Hver gang vi tænker på Titanic går det op for os, hvor skrøbelige vi er over for de vældige kræfter der hersker i naturen. I 1912 kunne mennesket præsterer alt. Få år forinden havde man opfundet flyvemaskinen, bilen ligeså og skibene, ja, de var blevet kæmper. Over få år var den tonnage man normalt byggede skibene i fordoblet, og selv forholdet til linere som Lusitania og Mauretania, der i en kort tid var verdens største, var springet til Olympic-klassen endnu større. Olympic-klassen var næsten 100 fod længere end cunarderne og vejede over 15.000 ton mere. Kæmperne fascinerede, men forskrækkede også datidens befolkning, der ikke havde alt for stor tiltro til de store skibe. Mange følte at de var blevet for store til at kontrollere og at de var født til at mislykkes. På trods af den tragiske katastrofe ved forliset af verdens største liner, var de store oceanlinere kommet for at blive. Man blev bedre til at lave skibene mere sikre, men ingen kaldte aldrig nogensinde et skib synkefrit igen.

En af myterne er stadigvæk at de var White Star Line, der kaldte Titanic og Olympic synkefrit. I virkeligheden havde de skrevet i deres reklamebrochure at skibene var nærmest synkefrie, hvilket hurtigt blev spredt ud på begge sider af Atlanten, som at de virkelig var synkefrie.

Titanic var et smukt skib med perfekte linier og proportioner. Hun var et vidunder for sin tid og verdens største. I forhold til sin søster, Olympic, var hun endnu mere luksuøs og pga. at hun var syv måneder yngre, en videreudvikling af hende. Alt dette betød, at hun skulle være det perfekte skib for de europæiske og amerikanske millionærer, der skulle krydse Atlanten i stor stil. Selv for 3. klasses passagerere var hun fantastisk. Faktisk svarede hendes 3. klasses forhold til mange 2. klasses forhold på andre skibe. Måske er det denne kombination, der har gjort, at hun stadig er en sådan fascination og lidenskab for så mange verden over. Det at hun gik ned med rig som fattig og så selvfølgelig det, at det var på hendes jomfrurejse. Titanic skal blive husket ud i fremtiden. Husket for de fejl der førte til katastrofen, så mennesket ikke laver de samme fejl igen.